dimecres, 29 de juny de 2011

Tres dècades, dos barris, un documental Històries dels Barris: L'Estrena

Trobeu les diferències entre aquestes dues instantànies:


A banda de l'emplaçament i de que els seients són més confortables en la de la dreta, el més ressenyable és que entre una i l’altra hi ha quinze mesos de diferència. La resta, en essència, continua invariable: el nombre creixent de protagonistes, les ganes de treballar plegats, la il•lusió de recuperar la memòria històrica dels barris, la voluntat de compartir anècdotes i vivències, i la conformitat, en definitiva, de fer quelcom més gran que la suma de les seves parts: recobrar un trosset d’història viva de Can Calders i La Salut.

La instantània de l'esquerra correspon a la primera sessió de participació d’Els barris i les seves històries al març de 2010; l'altra fotografia es va prendre a la multitudinària estrena del que, des d’ahir a la tarda, ja és una realitat: el documental Històries dels barris: Can Calders i La Salut dels 80 a l’actualitat.


Hi havia una vegada Can Calders i La Salut
Com ja us vam avançar, ahir dimarts es projectava el documental que repassava, a través de les experiències i opinions dels propis veïns i veïnes, els darrers trenta anys d’història dels nostres barris. Aquesta estrena ha suposat la rúbrica a un any i tres mesos de reunions, sessions de treball, guionatges participats, entrevistes, recerques documentals, locucions i gravacions dels nostres conciutadans. Una feina per la que també es va comptar amb la direcció, l’expertesa i la tenacitat dues santfeliuenques de pro, l’Anna i la Maria, integrants de la productora audiovisual Setzenou.


L’escenari triat per la posada de llarg d’aquest nou documental va ser novament el Cinebaix, un emplaçament de luxe que en l’estrena de la primera part va penjar el cartell de COMPLET a la sala de projecció. Com podeu observar, en aquesta ocasió veïns i veïnes van tornar a respondre a la invitació amb entusiasme, i quan encara faltava un quart d’hora per l’inici, ja hi havia cua davant les portes del cinema per accedir-hi.Tres dècades d'història, en tres quarts d'hora
Un cop a les instal•lacions del Cinebaix, vam poder copsar com els protagonistes del primer documental (que van assistir pràcticament en bloc) donaven el relleu en forma de consells i observacions a la ‘segona generació fílmica’ de veïns i veïnes, que afrontaven amb cert neguit el seu debut a la pantalla gran.


Just abans de l'estrena la nostra comissionada de Llei de Barris, la Rosa Maria Martí, i l’alcalde de Sant Feliu, el Jordi San José, van voler agrair tant l’assistència a la projecció com la participació dels ciutadans en un projecte tan especial com aquest. Van animar igualment els presents a continuar implicant-se en els processos de millora social dels barris, i van aprofitar per ressenyar algunes experiències mostrades al documental que ells, com a santfeliuencs de tota la vida, també han viscut en primera persona.


Els quaranta-cinc minuts de durada del documental van estar acompanyats de xiuxiuejos còmplices i somriures arran dels testimonis més entranyables, o dels més divertits, que desfilaven per la pantalla. La percepció general dels assistents en sortir de la projecció va ser d’allò més positiva... o, com a mínim, aquesta va ser la nostra sensació. Us animem a aquells que van assistir-hi a confirmar (o no) si aquest va ser també el vostre parer sobre la jornada en general, i el documental en particular, als comentaris.


Tot recuperant la nostra història i identitat, entre tots i totes Fem Barri!

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

CERCADOR DE CONTINGUTS