Formació per la igualtat de gènere i la prevenció de la viòlencia

La visió de gènere és un dels temes fonamentals dins el projecte Fem Barri. Des de fa uns mesos comptem a l'Oficina amb una nova companya, l'Alba García, encarregada d'idear, realitzar i executar tota mena d'accions, tant amb veïns com amb entitats, en clau de gènere. Precissament una de les iniciatives més ressenyables ha estat la formació, tant a la nostra dinamitzadora digital la Laura Yanez com a dues alumnes de la Casa d'Oficis Sant Feliu, Ciutat Digital. Precissament la Laura va quedar tan satisfeta amb aquesta formació que li hem demanat que ens fes cinc cèntims en forma de crònica del que va esdevenir la jornada:A la sessió vam poder fer un repàs històric sobre es veu la figura de la dona per part dels homes. Identifiquen les dones només com a mares o com a mestresses de casa. Transmeten la idea que les tasques domèstiques només són treballs exclusius de les dones i que la seva realització satisfactòria és la que fa que siguin valorades socialment. Les dones no tenien dret al vot fins a l'any 1931, no podien estudiar fins a 1910, i tradicionalment hi havia discriminació en certs àmbits només pel fet de ser dona.

Com a contrapartida, tenim un exemple de dones històricament emprenedores, com fou el cas d' Emilia Pardo Bazán (a la foto), la primera defensora del dret a les dones per accedir a la educació.


Més enllà d'aquest viatge sobre el paper de les dones en la societat al llarg de la història, també vam tenir una sessió sobre la violència de gènere. Vam tenir ocasió de veure la lluita per radicar la violència, amb una perspectiva global i històrica en la que l'Alba ens va explicar els diferents tipus de violència i les seves formes i àmbits:

Formes
· Violència física
· Violència psicològica
· Violència sexual
· Violència crònica

Àmbits on es manifesten
· Àmbit de la parella
· Àmbit familiar
· Àmbit laboral
· Àmbit social i comunitari

Ens va explicar quan hem de prevenir-los: si com a dones ho deixem passar una vegada, després una altra i una altra, serà llavors que ja no podrem fer res o en serà molt difícil redreçar aquesta situació.


No ens vam estar de fer-li una sèrie de preguntes a l'Alba:

Què opines sobre la violència de gènere?
És una de la vulneració més gran dels drets de les dones, i ara sabem que és possible radicar-la.

• Penses que ha canviat la situació de la dona en els últims anys?
He vist que ha canviat en temes com el dret a treball: abans havien de demanar permís per treballar als seus marits. Ara tenim molt consolidat temes com el dret al vot, dret als estudis…etc.

• La violència de gènere només es realitza en la llar?
La violència de gènere no és només la que succeeix en la llar: també es produeix al carrer o a molts altres llocs, i no només a l'àmbit privat.

Més que mai, entre tots i totes Fem Barri!

Comentaris