Pràctiques dispositiu d'inserció. Paqui Tola: "En el hotel me preguntaron si ya tenía experiencia previa"

Al gener varen començar les accions emmarcades dins el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral del Programa Treball als Barris. Pel primer semestre s'han desenvolupat dues accions formatives: Auxiliar de cuina i Cambrer/a de pisos. Han estat uns mesos molt intensos, combinant les classes teòriques i les pràctiques en empresa, assolint nous aprenentatges, desenvolupant competències noves i específiques, ampliant la xarxa de contactes, establint vincles amb els companys i, en definitiva, delimitant i perfilant un objectiu laboral que pugui tenir la seva correlació en el mercat laboral. 

Des de l’Oficina de Fem Barri estem interessats en conèixer des de primera mà com ha estat aquesta experiència i es per això que hem convidat a alguns dels participar d’aquests dos programes a fer-nos arribar les seves impressions.

La Paqui Tola ha rebut la formació de Cambrera de pisos, i abans de començar les pràctiques ja tenia feina a l’Hotel  Numància.


Abans de començar el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral la Paqui es trobava en situació d’atur però ella no volia estar-se quieta, volia fer alguna cosa nova. Com que encara no havia rebut els títols d’homologació de  del seu país d’origen (on va estudiar fins a segon de Ginecologia), els darrers anys havia treballat al Sector de l’Hostaleria, netejant oficines i fent de reposadora a l’Eroski de Sant Feliu. Però ella és una persona molt activa que li agrada canviar sovint de tasca i per aquesta forma de ser, per les ganes de no estancar-se i d’ampliar el seu currículum, quan es va assabentar del Dispositiu no va dubtar en apuntar-se.

La Paqui està molt contenta tant amb la formació com amb l’ambient a l’aula i del lloc de treball. De totes les classes que han fet ha quedat encantada amb les de Competències transversals, impartides per l’Alfons Montero i les classes d’Anglès amb la Montse Cesarini que les ha fet molt dinàmiques malgrat ser 5 hores intensives. 

També destaca el mòdul de Neteja hospitalària, per la seva formació, que tracta de com deixar llestos els quiròfans en 5 o 7 minuts com a molt, però es va quedar amb moltes ganes de més.  En cas de canviar alguna cosa ella canviaria la dinàmica de les classes de Neteja per fer-les més entretingudes, tot i que compren que amb tantes fórmules i després de dinar es fa una mica complicat. A banda d'això, sobretot afegiria més hores d’anglès perquè el lloc de feina ho requereix. De fet ara es posarà amb el Català Elemental (ha aprofitat la durada del curs per treure’s en paral·lel el Català 3) i amb l’anglès.


Totes les expectatives que tenia dipositades al curs s’han complert, ha adquirit nous coneixements i li agraeix especialment a la seva tutora que va demanar permís per moure els seus currículums entre els seus contactes i per aquesta raó ara té feina. La Paqui comenta que ha sentit a alguna companya queixar-se de que a la reunió informativa no se les havia avisat que la feina de Cambrera de pisos era dura, però ella confirma que sí estaven assabentades i que a més a més, com que ella ja havia treballat al sector de l'hostaleria, s'imaginava que no seria el mateix però es feia a la idea.

Per aquesta mateixa raó tenia por al començament perquè veia les mancances que tenia respecte amb altres companyes que disposaven d'experiència però no la titulació. Així que es va esforçar més, va posar-li més ganes i ha comprovat que les seves encarregades han valorat molt positivament la seva motivació: “Cuando cojo algo me gusta poner todo de mi parte, porque puede haber otra persona que realmente tenga ganas de salir adelante y pierde la oportunidad porque tú no lo aprovechas”. Aquestes superiors fins i tot van reconèixer la seva vàlua: “Me preguntaban si ya tenía experiencia previa por lo bien que desempeñaba el trabajo. La formación ha sido un plus.

Fent la vista enrera s'adona de tot el que ha après, de com abans donava per enllestides tasques que encara podien fer-se millor, que ara sempre llença les deixalles on toca reciclar-les... I com que sempre ha estat una persona molt organitzada ara ho aplica al seu espai de treball: ha comprat etiquetes i pots per endreçar tot el seu material. L'únic inconvenient que troba en tot això és que ara s'ha tornat una persona maniàtica de la neteja i fins i tot els seus dies de descans se'ls passa anant darrera de la seva família perquè facin bé les coses i repassant tot el que veu malament... però li encanta.

Per totes aquestes coses, la Paqui Tola, que tenia por a sortir de Sant Feliu per buscar feina perquè tots els seus llocs de feina anteriors havien estat a la localitat, recomana aquesta formació perquè a ella la va animar no tenir por i sortir del municipi per buscar feina. També la recomana perquè diu que qui la faci trobarà feina, com ara ella, donat que hi ha molta demanda en aquest Sector i que, encara i ser conscient que el seu és un contracte d'obra i servei i que la poden acomiadar en qualsevol moment, amb tot el que ha après, tota la seva voluntat i esforç pot conservar la feina.

Comentaris

Paqui, va ser una alumne amb una gran actitud i ganes d'aprendre desde el principi i això s'ha vist recompensat.
Moltes felicitats!

Cristina Peiró
Tutora
Curs cambrers de pisos
Fem Barri ha dit…
Hem tingut la sort de comptar en aquest curs amb alumnes extraordinaris com la Paqui i la resta dels seus companys, i també amb docents de la talla de la pròpia Cristina ;).

Gràcies per compartir amb nosaltres la jornada d'ahir!