Pràctiques Dispositius d'Inserció. Pruden Espinosa: “Espero aplicar tot el que he après al proper lloc de feina”

Durant aquests darrers mesos s'han portat a terme les accions emmarcades dins el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral del Programa Treball als Barris, concretament els cursos d'Auxiliar de cuina i Cambrer/a de pisos. Han estat uns mesos molt intensos, combinant les classes teòriques i les pràctiques en empresa, assolint nous aprenentatges, desenvolupant competències noves i específiques, ampliant la xarxa de contactes, establint vincles amb els companys i, en definitiva, delimitant i perfilant un objectiu laboral que pugui tenir la seva correlació en el mercat laboral. 

Des de l’Oficina de Fem Barri estem interessats en conèixer des de primera mà com ha estat aquesta experiència i es per això que hem convidat a alguns dels participar d’aquests dos programes a fer-nos arribar les seves impressions.

En aquesta ocasió hem tingut el plaer de parlar amb la Pruden Espinosaque ha realitzat el curs d’Auxiliar de cuina. Aquesta veïna dels barris ha treballat sempre com a dependenta a la secció de xarcuteria. Primer va estar a una botiga de congelats, i després a la seva pròpia botiga, que a causa de la recessió econòmica va haver de tancar.

Durant un temps, la Pruden va treballar de castanyera mentre buscava alguna oferta relacionada amb la seva experiència: “tinc la professió però no hi ha feina per a aquesta edat, segurament”. Així que quan va veure anunciat el Dispositiu d’Inserció va reflexionar i decidir que anar cap a una altra via ocupacional era una bona opció: “Tinc la mateixa experiència que una persona de 30 i em sento capaç de fer la mateixa feina. Per què no?”.


El seu cas és el d’una persona que va començar la formació sense plantejar-se unes expectatives a assolir perquè no es feia una idea molt clara de com seria el curs. Ha trobat interessant tot, des del grup de companyes i companys fins les pràctiques on s’ha adaptat a la velocitat i ordre que requereix la feina, passant pels formadors i tot el contingut formatiu que ha adquirit.

Però com que sempre es pot millorar, ella afegiria a la formació que s’inclogui la forma de mesurar les quantitats d’ingredients, i que en comptes de fer-ho per grup, es tingués en compte també les d’una sola persona. A més veu molt important el fet d’avisar amb més antelació on toquen els llocs de pràctiques; en la seva opinió “és molt precipitat que s'acabi la formació i al dia següent toqui anar a un altre centre que no s’ha visitat prèviament”.

Però deixant a banda d’aquests aspectes millorables ella sent que ha après una mica de tot i això ha fet que totes les seves habilitats es potenciïn de manera integral: “encara que siguis ràpida, si no ets organitzada no et donarà bon resultat. Les habilitats s’han de potenciar en conjunt”. Comenta que sap que s’ha d’adaptar i que actualment a qualsevol lloc de feina s’ha de fer de tot, encara que no toqui. Per aquesta raó  valora la relació amb el grup i la sana competència amb companyes i companys.


La Pruden es considera una persona força positiva, molt activa (mentre feia la formació al Dispositiu també tenia al seu càrrec una persona gran a la nit) i creu que trobarà una feina. “Espero aplicar tot el que he après al proper lloc de feina; i encara que no, tinc una bona base formativa”.

Una  formació que recomana sobretot a aquelles persones que estiguin interessades en desenvolupar les seves competències en el món de la cuina. Segons Pruden, és una professió que “exigeix molt i, tot i encara que sempre es pot descobrir la passió, no la recomana a una persona que no tingui un mínim d’interès culinari.

Comentaris