Pràctiques Dispositius d'Inserció. Jonathan Andrés: “El cliente come por la vista"

Durant aquests darrers mesos s'han portat a terme les accions emmarcades dins el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral del Programa Treball als Barris, concretament els cursos d'Auxiliar de cuina i Cambrer/a de pisos. Han estat uns mesos molt intensos, combinant les classes teòriques i les pràctiques en empresa, assolint nous aprenentatges, desenvolupant competències noves i específiques, ampliant la xarxa de contactes, establint vincles amb els companys i, en definitiva, delimitant i perfilant un objectiu laboral que pugui tenir la seva correlació en el mercat laboral. 

Des de l’Oficina de Fem Barri estem interessats en conèixer des de primera mà com ha estat aquesta experiència i es per això que hem convidat a alguns dels participar d’aquests dos programes a fer-nos arribar les seves impressions.

La darrera experiència en primera persona que presentem és una de les més positives. Us presentem el Jonathan Andrés Contreras, un jove que ha trobat feina ràpidament gràcies al curs d’Auxiliar de cuina, que ha potenciat les seves competències.

El Jonathan es va assabentar de l’existència dels Dispositius per mitjà del seu cunyat, que havia llegit la noticia al diari i al lloc web de l’Ajuntament de Sant Feliu. Ell portava ja 4 mesos en situació d’atur perquè el restaurant de Barcelona al qual hi treballava havia reduït plantilla degut a la poca afluència de comensals.

Amb poques expectatives de trobar feina però amb moltes ganes d’assolir nous coneixements, afegir noves dades al currículum i aprofitar la seva experiència al sector de l’hostaleria, va decidir presentar-se a la selecció del curs d’Auxiliar de cuina.


El 80% de mis expectativas se han cumplido” afirma el Jonathan. Aquest veí dels barris està molt satisfet amb el curs. Especialment amb el seu tutor a la Cafeteria Arantxa, en Javier, i també amb en Carlos, cap de cuina de la UPC, on va tenir lloc el curs de formació del Dispositiu. Aquesta formació l’ha valgut per adquirir més tècnica a una cuina.

A mode d'exemple, ha après diversos tipus de tall que el fan ser més ràpid i eficient, ha aconseguit ser més net a la feina, i a tenir més cura de l’higiene: “he aprendido a ser más organizado en la cocina”. També comenta que abans presentava els plats als clients tal i com sortien de la cuina, però ara acomoda el contingut abans de presentar-ho per tal que el client vegi clarament la guarnició ja que ha après que “el cliente come por la vista”.


Assolir tots aquests coneixements li ha tornat un autèntic perepunyetes  (“que si a esto le falta sal, que esto no está bien presentado...”), però sobretot el gran inconvenient que troba és que ara “mi esposa quiere que cocine siempre yo, pero yo le digo que en casa no tengo ni los cuchillos, que con esos materiales no puedo cocinar”.

Gràcies a l'augment del volum de feina en el període estival, després del seu pas pel curs i la millora pertinent en el seu currículum, el mateix restaurant de Barcelona a on treballava l’ha tornat a contractar. El Jonathan recomana sense cap mena de dubte el curs i les accions que es porten a terme al Dispositiu d'Inserció.

Més enllàs del fet que aquest curs es valori molt positivament valorat al sector, tant a restaurants com a bars el recomana perquè s’aprèn molt, es creen noves amistats (segueix veient-se amb la resta de companyes i companys) i s'estableixen contactes que poden oferir noves oportunitats laborals: “¡Si hacen un curso de camareros, me tiro de cabeza para perfeccionar más!”.

Comentaris