La reforma de la riera de la Salut, guanyadora dels Premis Ceràmica 2013

L'arquitecte encarregat de dur a terme el projecte de reforma de la riera de la Salut, en Pol Femenias, ha estat guardonat amb el primer premi a la categoria d'arquitectura als Premis Ceràmica 2013. Els Premis Ceràmica d'Arquitectura i Interiorisme tenen per finalitat premiar als millors projectes de l'any que facin ús dels paviments i revestiments ceràmics fabricats a Espanya. L'Asociación Española de Fabricantes de Azulejos y Pavimentos Cerámicos (ASCER) organitza el concurs que enguany arriba a la seva 12ª edició i que estableix tres categories: Arquitectura, Interiorisme i Projecte final de carrera a les que poden optar també arquitectes internacionals.

Fotografia d'O.M. Estudi.
El projecte inicial de remodelació de la riera de la Salut plantejava la hipòtesi d'un espai on mai no hagués estat la Fàbrica de les tovalloles però, el que no estava contemplat era que amb l'enderroc de la nau industrial al voltant de la qual els barris havien crescut, els patis interiors dels habitatges del carrer Lluís Rius quedessin exposats. Davant d'aquesta eventualitat, l'arquitecte Pol Femenias va optar per conformar una gelosia o tàpia a partir de peces geomètriques ceràmica que permetessin, amb unes petites variacions, crear un mosaic resolent així el problema i alhora "recuperar el material ceràmic com a memòria del passat industrial".

Fotografia d'O.M. Estudi.
El jurat especialitzat dels Premis Ceràmica 2013 ha valorat especialment la correcta resolució del que han titllat com "un problema de gran escala" per mitjà de la repetició i unió de les peces ceràmiques que "l'han transformat en un element urbà (...) capaç de resoldre situacions diverses de manera unitària", a més de tractar-se d'un material econòmic, d'alta resistència i creatiu que "atorga qualitat i enriqueix l'espai".

Fotografia d'O.M. Estudi.
Segons afirma el Pol Femenias, l'elecció del material va ser automàtica per les característiques del material, el seu baix cost i perquè amb unes petites variacions de les peces geomètriques es podien fer variacions i afegir molts matisos: l'elecció dels colors parteix dels propis de les parets mitgeres, les que estaven tocant la Fàbrica de les tovalloes, reduint les imatges preses d'aquestes a 7 colors que, juntament amb el propi del material, són els 8 colors del mosaic.


Tot seguit us adjuntem el vídeo on el mateix Pol Femenias explica el projecte guardonat:

Comentaris