De l'atur al futur! Francisco Carlos Rodríguez "...me ha servido (y mucho) para poder encontrar trabajo"

Aquest darrer any de Treball als Barris hem portat a terme diverses accions perquè els nostres veïns i veïnes tinguin més opcions de trobar feina. S'han realitzat formacions com les d'Auxiliar de Cuina, Cambrer de pisos o Curs d'anglès entre d'altres. Aquestes accions, emmarcades dins el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral, estan subvencionades pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc del Projecte "Treball als barris" i cofinançades pel Fons Social Europeu. Des de l’Oficina de Fem Barri hem volgut conèixer de primera mà com han viscut aquesta experiència algunes de les més de 200 persones que han fet accions al dispositiu durant aquests primers sis mesos. Per això, els hem convidat a l'Oficina perquè ens expliquin, cara a cara, les seves impressions i les puguem compartir amb tots vosaltres. Avui a 'De l'atur al futur!': Francisco Carlos Rodriguez, primer curs de carretoner.

En Francisco Carlos Rodríguez és santfeliuenc de tota la vida, des de fa 6 anys veí del barri de Can Calders i fa aproximadament mig any que es va assabentar de l'existència de l'Oficina de Fem Barri i el Club de feina. Fins aleshores s'apropava regularment a Can Maginàs, però ens comenta que “desde que tuve conocimiento de que en mi barrio podia también tener ayuda para encontrar trabajo y formación, he ido siempre a Fem Barri”. També ens explica que les nostres tècniques la Montse i la María el passat mes de febrer van informar-li del curs de Carretoners donat que sabien, arrel de les tutories personalitzades, que sempre ha treballat al Sector de logística i li aniria molt bé. “Llevaba mucho tiempo sin trabajar y ahora en todas las empresas piden esa formación que no podía costearme”. Així doncs, no va dubtar en presentar-se al procés de selecció per optar a una plaça.


El Francisco ens ha dit que l'ha sorprès molt que el curs no només s'orientés cap a la logística i cap al perfil de mosso de magatzem, sinó que també se'ls hagi format en matèria de manipulació d'aliments per a locals i bars i prevenció de riscos laborals. Comenta també que al curs hi havia gent que portava molt de temps sense estudiar, però en Pere, el seu professor, feia les classes lleugeres, il·lustrant la teoria amb imatges i vídeos per tal que el temps que eren a l'aula els resultés més amè.

A l'hora de realitzar les pràctiques, en Francisco ens comenta que disposaven de 4 màquines diferents, cosa que creu que està molt bé però, posats a ser crítics i coincidint amb el criteri d'altres companys, creu que haurien de tenir més hores de pràctica o bé que els grups fossin més reduïts per tal de disposar de més temps i poder emmotllar-se a la velocitat d'aprenentatge de cadascun. I posats a demanar, ell s'hauria estimat més incloure una part de riscos laborals més extensa amb aquestes màquines amb les quals han aconseguit la certificació perquè ell sí que havia treballat amb els carretons als seus anteriors llocs de feina i ja té traça. És per aquesta raó que valora encara més tot el que el seu professor els ha ajudat i els ha informat: “me informó de cualquier duda o mala costumbre que tenía de haber trabajado con esas herramientas sin certificación ni formación”.


En Francisco recomana aquesta formació perquè “el curso es muy completo y a mi, personalmente, me ha servido (y mucho) para poder encontrar trabajo”. Ell portava 3 anys a l'atur abans de començar el curs, 3 setmanes després d'haver acabat la formació ja havia trobat una feina: un contracte d'un parell de mesos de durada. Després d'això va continuar apropant-se per l'Oficina de Fem Barri i, gràcies a que la María el va informar d'una oferta publicada al Servei Local d'Ocupació, ha trobat una segona feina en què avui dia segueix treballant: “Ahora sigo trabajando y puedo decir que gracias a esa formación me a sido más fácil haber tenido entrevistas de trabajo y haber optado al puesto. Antes no tenía esas opciones”. El Francisco sap que la formació és molt important i té intenció de fer-ne de noves sempre que s'ho pugui compaginar amb la feina. La propera vegada estudiarà idiomes per tal d'obrir-se més portes.

Des de la seva experiència com a usuari del club de feina i havent fet el curs de Carretoner + TPC + manipulació d'aliments, en Francisco està molt content amb el Projecte d'Intervenció Integral als Barris, tant per l'atenció a la ciutadania com perquè és una eina integrada als barris que ajuda als barris principalment. És per aquesta raó que creu molt interessant que tingui una continuïtat donat que “hay mucha gente que necesita ayuda para buscar trabajo o formarse y no tienen la posibilidad”.

Fomentant l'ocupació a través de la formació, entre tots i totes Fem Barri!

Comentaris