Els Educadors Ambientals seguim descobrint l’entorn més proper!


El passat 1 de febrer, els participants de la Casa d’Oficis d’Educació Ambiental de #TreballalsBarris 2017, vam fer una activitat de descoberta del riu Llobregat al seu pas per Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat.


Vam descobrir com a causa de les pluges de les últimes setmanes, el riu havia patit crescudes augmentant l’amplada del seu canal, de fet fins i tot ens vam atrevir a salvar una carpa que s’havia quedat atrapada en un petit bassal que havia quedat incomunicat des de l’última crescuda. També, vam buscar macroinvertebrats en la seva llera per descobrir quina era la qualitat de l’aigua utilitzant-los com a  bioindicadors.


Vam acostar-nos també fins als aiguamolls de Molins de Rei, on vam descobrir una zona humida artificial que pretén millorar la biodiversitat de la comarca, alhora que permet un ús públic i educatiu de gran importància. Allà vam poder observar ànecs de collverd i corbs marins.


Finalment vam prendre mostres de l’aigua que més endavant, compararíem amb l’aigua del riu Besòs fent un anàlisi de qualitats d’aigües. Els resultats dels anàlisis ens van permetre concloure que la qualitat de l’aigua del Riu Llobregat és força més bona que la del riu Besòs en la seva desembocadura a nivell de presència de químics, malgrat els bioindicadors indiquen que en el tram que passa per Sant Feliu, l’aigua no la podríem considerar dins el rang de bona qualitat ecològica.

Al dia següent, dijous dia 2 de febrer vam visitar la desembocadura del Besòs per fer un estudi de la fauna i flora i poder fer-ne la comparació amb la desembocadura del Llobregat.Vam descobrir que el riu Besós ha canviat força en els darrers anys. Durant el 1970 i el 1980 va ser famós per ser el riu més contaminat d’Europa. A partir dels anys 90, el riu va ser netejat i depurat. Una de les fàbriques va ser deixada en desús i a canvi, la fàbrica productora d’energia més propera va començar a produir el doble fins a dia d’avui. A la desembocadura, aquesta fàbrica deixa anar aigua del mar utilitzada per a la refrigeració de màquines, i aquesta aigua salada crema la vegetació més propera i canvia la temperatura del tram final del riu, així com la velocitat de l’aigua impedeix la sedimentació del tram final del riu.

Pel que fa la fauna i la flora, el que vam observar més i amb més facilitat, van ser una parella d’ànecs collverds i les carpes. Fixant-nos més, i gràcies a uns prismàtics, vam poder observar també una gran varietat d’ocells, com el pit-roig, el corb marí, el blauet, la garsa, el bernat pescaire, el  rossinyol bord, etc.  També vam poder veure una tortuga de florida que creixen com a mascota i la gent opta per deixar-les en llibertat.

 


D'altra banda, la vegetació que creix al riu proporciona un lloc d’alimentació, refugi i nidificació per a moltes espècies d’ocells, a part de protegir-los davant de possibles inundacions i crescudes de riu. Les plantes que creixen a la vora de l’aigua, com ara la canya, actuen com a filtre biològic dels contaminants de l’aigua. També podem observar ricí, pi pinyer, pollancres, etc. I diferents arbustos com el tamariu.
  
Els Educadors Ambientals estem encantats amb tot el que estem aprenent des de que va començar la Casa d’Oficis. Estigueu atents i atentes perquè seguirem compartint amb vosaltres les nostres activitats i com veieu, són força interessants!
Comentaris