Les colònies dels Educadors/es Ambientals de la Casa d'Oficis!


Els i les Educadors/es Ambientals de la Casa d’Oficis “Sant Feliu Més Sostenible” de #TreballalsBarris, hem estat tres dies de colònies a la Vall d’Àneu, a l’alberg MónNatura Pirineus – La Pedrera. Us explicarem amb tot detall la nostra experiència:

El passat dimecres 25 d’octubre a primera hora del matí vam pujar a l’autocar i vam arrencar cap al bell mig dels Pirineus. Només arribar ja vam quedar al·lucinats/ades amb l’alberg: una arquitectura adaptada i integrada a l’entorn. Un disseny molt admirable!

  
La primera activitat que vàrem fer va ser “l’Alambí: destil·lem olis essencials”. Ens van fer una explicació de què és l’Alambí, com i per a què s’utilitzava antigament i com ha anat evolucionant el seu ús amb el pas dels anys. Tot seguit, ens van ensenyar un hort ple de plantes aromàtiques i medicinals com la farigola, el romaní, la calèndula, l’espígol, l’àrnica, l’aranyoner, la menta... i moltíssimes d’altres més! Vam agafar un grapadet d’espígol i amb l’Alambí vam destil·lar-ne l’essència. Sabíeu què aquesta tècnica pot derivar en una teràpia contra el càncer?
  A la nit, vam assistir a la xerrada “l’Ós Bru dels Pirineus” on vam aprendre de forma més concreta què és l’Os Bru, la seva situació actual, característiques, alimentació i la seva funció dins dels Pirineus. S’estima actualment la població actual d’Ós Bru en 31 exemplars.

El dijous 26 vam començar el dia amb una de les activitats que més ens va agradar, vam veure moltíssims animals que segurament mai haguéssim pogut veure. Vam poder veure una Geneta, un Isard, un Cabirol, un Gat Fer, un Teixó, un Linx, un Gall Fer, una Guineu, una Marta, una Fagina i fins i tot un trencalòs. Tots aquests animals es troben aquí després d’haver-los trobat ferits i un cop curats, no haver pogut tornar a introduir-los a l’ecosistema per perill de mort.

A la tarda vam fer el taller “Dissecció d’egagròpiles”. Sabeu què són? Doncs són com una mena de bola que regurgiten alguns ocells carnívors amb les restes del que no poden digerir com pèls, cranis, ossos, plomes, ungles, dents i restes vegetals indigeribles per ells. Amb la dissecció de l’egagròpila podem investigar l’alimentació de l’au que l’ha expulsat.Al vespre vam fer la primera part d’astronomia, la “Sessió de planetari” on vam entrar a una mena de cinema, però amb les cadires orientades cap amunt i al sostre una pantalla en forma de mitja esfera. Allà ens van explicar moltes coses sobre els astres, la formació d’una estrella i vam descobrir com aquesta mor, el que es coneix com Nebulosa Planetària. La segona part, la vam seguir a la nit després de sopar amb “l’Observació astronòmica exterior” on amb l’ajuda i l’explicació del monitor vam veure en realitat i a través d’un telescopi molt gran, tot el que vam aprendre al planetari.

L’últim dia, el divendres 27, pel matí vam fer un “Recorregut Naturalista” pels voltants tot aprenent la fauna que hi habita i com identificar-la a través de rastres, la flora que hi ha als Pirineus, com aquests es van formar... Sabíeu que fa uns 40 milions d’anys tot allò era cobert de mar?Després de dinar vam recollir les coses i vam emprendre el camí de tornada cap a #SantFeliu.

Ens ho hem passat molt bé, hem après moltes coses noves tant com alumnes, com a monitors/es i educadors/es ambientals. A part de l’experiència formativa, ens ha servit per generar una major cohesió del grup i crear vincles més forts!

Aquí no acaba la nostra participació, estem preparant diverses activitats i seguim #TreballantalsBarris!


Comentaris